COMUNICAT DE PRESA: Tinere talente ale muzicii clasice urca pe scena Salii Radio

Bucureşti, 20 mai – Concert de muzică clasică cu intrare liberă la Sala Radio. Fundaţia ‘Constantin Dumitru’ şi Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, împreună cu Asociaţia Culturală Momentum din Ploieşti organizează în data de 31 mai un nou eveniment din seria concertelor ‘Fundaţiei Constantin Dumitru’. Parteneriatul dintre cele trei organizaţii este realizat în cadrul proiectului ‘Cultura pentru toţi’, proiect prin care Fundaţia şi-a asumat misiunea de a sprijini şi promova tinerii talentaţi, dar şi de a facilita accesul la evenimente culturale de calitate a unui public cât mai larg.

Descarca de aici afisul concertului

Intrarea la concertul din 31 mai este liberă şi se face în baza unei invitaţii ce poate fi obţinută online de pe site-ul organizaţiei – fundatiaconstantindumitru.ro sau de la sediul fundaţiei din str. Ion Neculce nr. 74, telefon 021.224.14.10. Concertul va avea loc la Studioul de concerte ‘Mihail Jora’ (Sala Radio), începând cu orele 20.00.

Programul include lucrări ale unora dintre cei mai cunoscuţi compozitori: Wolfgang Amadeus Mozart, Giacomo Rossini, Johann Strauss şi Giuseppe Verdi. De asemenea, publicul se va delecta şi cu versiuni orchestrale ale unor melodii devenite deja hit-uri în istorie ale unor artişti ca Frank Sinatra şi Josh Groban. Nici piesele tradiţionale din repertoriul internaţional nu au fost uitate astfel că publicul va avea ocazia să se bucure şi să danseze chiar pe ritmuri evreieşti, greceşti şi nu numai în compania unori dansatori membri ai Consiliul Internaţional de Dans UNESCO.

Sprijin pentru formarea viitoarei generaţii de muzicieni

Ideea organizării unor astfel de evenimente s-a născut ca urmare a unei nevoi crescânde de a aduce muzica clasică mai aproape de oameni, indiferent de statutul lor social, de a pune în valoare tinerii muzicieni români şi de a le oferi acestora o şansă de afirmare.

‘Am demarat în 2009 programul de burse de merit în educaţie, prin care urmărim să stimulăm studenţii să obţină rezultate deosebite pe durata studiilor universitare, dar şi să-i ajutăm să aplice la programe naţionale şi internaţionale. În ceea ce-i priveşte pe tinerii muzicieni aflaţi la început de carieră, am realizat că pe lângă o astfel de bursă este foarte important să-i aducem în faţa publicului. Numai astfel ei vor putea deveni cunoscuţi şi apreciaţi ca noua şi viitoarea generaţie de muzicieni ai României’, a declarat preşedintele Fundaţiei ‘Constantin Dumitru’, Ovidiu Ioan Dumitru.

Însă acesta nu este primul proiect dedicat unor astfel de tineri. Fundaţia ‘Constantin Dumitru’ derulează anual mai multe proiecte ce-i are în prim plan pe tinerii muzicieni şi pe lângă acordarea burselor de merit la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, din 2011 Fundaţia a devenit principalul partener al Concursului Naţional ‘Victor Giuleanu’.

‘În 2012 am decis să mai adăugăm un element important în acest proces de promovare şi să lansăm o serie de concerte cu intrare liberă prin care marele public – de toate vârstele şi din toate categoriile sociale – să-i întâlnească pe aceşti tineri. La acest prim concert din 31 mai pe lângă o orchestră de tineri muzicieni condusă de Vlad Mateescu, un dirijor în vârstă de numai 25 de ani, îi avem ca invitaţi şi pe elevii Mircea Dumitrescu (14 ani) şi Szőcs Botond (16 ani). Aceştia au câştigat Marele Premiu la secţiunile vioară, respectiv pian, la Concursul ‘Victor Giuleanu’, ediţia 2012.’, a mai adăugat Ovidiu Ioan Dumitru.

Dirijor la doar 25 de ani

Printre tinerii care vor urca pe scena Sălii Radio se numără şi Vlad Mateescu, pianist şi dirijor la doar 25 de ani. Vlad a absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, secţia Dirijat orchestră şi pian, lucrând în timpul studiilor sale cu maeştrii Petru Andriesei (prof. univ. dr la UNMB şi dirijor) şi Cristian Brâncuşi (prof. univ. dr. la UNMB şi dirijor al orchestrei de cameră Radio). A participat la peste 150 de concerte şi spectacole în calitate de dirijor şi corist, şi a câştigat peste 40 de premii la festivaluri şi concursuri naţionale de pian.

Pe 31 mai, pe scena Sălii Radio din Capitală vor mai urca:

Mircea Dumitrescu (14 ani), elev la Colegiul Naţional de Muzică ‘George Enescu’, câştigător a numeroase premii la concursului naţionale şi internaţionale de vioară, precum şi al Diplomei de Excelenţă pentru performanţe deosebite acordată de Guvernul României;

Marius Bălan (25 ani), câştigător al premiului Uniunii Compozitorilor Muzicali din România în cadrul Festivalului de muzică George Grigoriu de la Brăila;

Silvia Cristescu (22 ani), soprană lirică născută la Chişinău şi colaboratoare a Operei Naţionale din Bucureşti;

Octavian Tudose (25 ani), masterand al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti (UNMB) şi colaborator al Operei Oleg Danovski din Constanţa;

Alin Stoica (24 ani), tenor şi câştigător al premiului special George Enescu la prima ediţie a Concursului Victor Giuleanu în 2010;

Amira Magdalena Curus (26 de ani), pianistă, absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi câştigătoare a mai multor premii naţionale de interpretare.

Pentru mai multe informaţii şi detalii vă rugăm contactaţi:
Teodora Duţu – Manager de proiect, Fundaţia ‘Constantin Dumitru’
E-mail: teodora.dutu@ovigroup.ro

Despre Fundaţia ‘Constantin Dumitru’

Fundaţia ‘Constantin Dumitru’ a fost înfiinţată în august 2009 având misiunea de a contribui la dezvoltarea comunităţii locale prin sprijinirea, promovarea şi încurajarea dezvoltării personale şi a excelenţei în educaţie. Printre obiectivele principale ale Fundaţiei se numără:

1. Stimularea studenţilor pentru a obţine rezultate meritorii în sistemul educaţional românesc prin acordarea unor burse de excelenţă şi de merit;
2. Punerea la dispoziţia studenţilor informaţii şi facilitarea accesului acestora la proiecte şi programe naţionale şi internaţionale;
3. Creşterea gradului de responsabilitate socială a beneficiarilor activităţii fundaţiei prin implicarea acestora în desfăşurarea unor proiecte şi programe educaţionale şi/sau sociale.

Mai multe detalii pe:
http://fundatiaconstantindumitru.ro/ si http://www.facebook.com/FundatiaConstantinDumitru

Despre Ambasada Britanică

Puteţi afla mai multe informaţii despre activitatea Ambasadei Marii Britanii pe website-ul

www.ukinromania.fco.gov.uk, Facebook – http://facebook.com/BritishEmbassyBucharest/ sau pe Twitter-@ukinromania.

Despre Orchestra Momentum

Orchestra Momentum este un proiect demarat de Asociaţia Culturală Momentum la începutul anului 2012. Printre membrii orchestrei se numără peste 80 de nume importante din lumea muzicală românească: instrumentişti ai Filarmonicii din Ploieşti, absolvenţi ai secţiilor de interpretare muzicală din Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Braşov, Iaşi şi Constanţa. Repertoriul orchestrei cuprinde un spectru larg de genuri şi stiluri, inclusiv lucrări din perioada timpurie şi lucrări semnate de compozitori de muzică contemporană.

May 20th, 2012